Szakértői ajánlások

A hintázás pozitív hatásai kisgyermekkorban

2021.02.16 11:11
Szabó Regina, konduktor
Szabó Regina, konduktor
A hintázás pozitív hatásai kisgyermekkorban

Milyen pozitív hatásai vannak a hintázásnak kisgyermekkorban?

Szabó Regina, a korai fejlesztés specialistája, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végzett konduktor, a hintázással kapcsolatos gondolatait osztja meg veletek egy szakértő szemén keresztül. 

A hintázás amellett, hogy élmény, számos fejlesztő hatással bír kisgyermekkorban is.

Amint az aktív járás elkezdődik, onnantól a mozgásfejlődés fókusza a mozgásösszerendezésen, az egyensúly és koordináció fejlődésén, a mozgáskultúra finomhangolásán, valamint a finommotorikus képességek fejlődésén van.

Nem is gondolnánk, de mindezen képességek tanulásában, elsajátításában komplexen segít a hinta. A hintázó előre-hátra lüktetéssel, forgással, ritmikussággal pozitívan hatunk a gyermek agyi fejlődésére, aktivizáljuk az agyterületek közötti kapcsolatot, így elősegítve a folyamatos fejlődést mind a mozgásban, mind pedig a gondolkodási folyamatokban.

Felnőttként bele sem gondolunk, hogy az alap mozgásunkhoz, mint például a séta, felállás, leguggolás, nyújtózás, milyen fejlett egyensúlyra van szükség, az pedig bizonyított, hogy a hintázás és az egyensúly fejlődése között szoros kapcsolat áll fenn. Tehát a sok-sok hintázás egyértelműen jótékony hatással bír a gyermekek fejlődésére. A hintázással beindulnak az ingerületek az agyban, serkentik a két agyféltek, valamint a különböző agyterületek közötti kapcsolatot, ezzel hatva a mozgás és egyensúlyfejlődésre (például az alternáló járás kialakulására), a beszédre, gondolkodásra, viselkedésre.

A számos fejlesztőhatása mellett nem szabad elmennünk amellett, hogy a hintázás a gyermekeket nyugtatja, feltölti, egy kicsit tanulják a megnyugvás, relaxálás érzését is.

Jó, ha szülőként tudatosak vagyunk abban, hogy mit érdemes játszani a gyermekkel és milyen szuper jó hatása lehet egy jól választott, jól időzített játéknak.

TIPP: Nem csak a játszótéren, hanem otthon, a lakásban is élvezhetitek a hintázás örömét. Gyere és válaszd ki a kedvenc mintádat az Incababy Junior hinták közül és ne hagyjatok egyetlen napot sem hintázás-mókázás-fejlesztés nélkül! A szépséges junior hintákért kattints ide!

Mozgásfejlődéssel és korai fejlesztéssel kapcsolatos tartalmakért keressétek Szabó Reginát az instagramon @regiakonduktor néven.

favi.hu