Szakértői ajánlások

Mennyi időt töltsön a baba a babahintában?

2021.02.25 20:00
Szabó Regina, konduktor
Szabó Regina, konduktor
Mennyi időt töltsön a baba a babahintában?

Mennyi időt töltsön a baba a babahintában?

Szabó Regina, a korai fejlesztés specialistája, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végzett konduktor, a hintázással kapcsolatos gondolatait osztja meg veletek egy szakértő szemén keresztül. 

 A baba hintában töltött idejét két nézőpontból tudjuk megközelíteni: egyrészt beszélnünk kell az aktív ébrenléti időről, másrészt meg kell említeni a passzív, alvási időt.

Az aktív, ébrenléti időszakban a babákra egészen máshogyan hat a hintázás, mint a passzív, alvással töltött időben. Az ébrenléti szakaszban a kicsiknek a hintát játékként tudjuk alkalmazni, hiszen nagyon érdekes és élvezetes számukra a ringató, lüktető, rugózó érzés, mindemellett pedig pozitív hatással van az idegrendszerük érésére, valamint az egyensúlyuk fejlődésére. A hinta egy szuper eszköz, és szakemberként a napi többször kevés időt javaslom, mint az egyhuzamban több órát. Azaz egyszerre kb. 20-30 percet töltsön a gyerkőc a hintában, ez lehet napi több alkalommal akár.

A hintázás folyamatosan ingerli az idegrendszert. Ez az ingerlés, ringatózás az, ami sok esetben nyugtatólag hat a babákra, álomba ringatja őket, segíti az ellazulást, relaxálást. Ha elszundikál a hintában a kicsi, akkor hagyhatjuk napközben, azonban arra figyeljünk, hogy az elalvás ne legyen egyenlő a hintázással. A napközbeni hintában alvás inkább legyen alkalomszerű, lehet akár heti többször, azonban ne váljon a napi rutin részévé.

Szakemberként a hintában való éjszakai alvást nem támogatom, hiszen akármilyen jó és megfelelő egy hinta kialakítása, több órán, akár egy egész éjszakán át nem tesz jót a baba gerincének, izomzatának. Az éjszakai alvást igyekezzünk megoldani egy sík matracon.

Összességében a hinták, de kifejezetten az Incababy hinták szuper játékok a kicsiknek, biztosítják a babáknak a szórakoztató aktív időtöltést, illetve a jó és megfelelő kialakításuknak köszönhetően rövidebb, napközbeni alváshoz pedig egy kényelmes kuckót nyújtanak. A fent leírtakat figyelembe véve használjátok őket bátran! 

TIPP: Könnyítsd meg Te is az altatást az Incababy babahinta segítségével. Válaszd ki a kedvenc mintádat: kattints ide!

Mozgásfejlődéssel és korai fejlesztéssel kapcsolatos tartalmakért keressétek Szabó Reginát az instagramon @regiakonduktor néven.

favi.hu