Szakértői ajánlások

Sérült és eltérő fejlődésű babák és a hintázás

2021.03.09 19:16
Szabó Regina, konduktor
Szabó Regina, konduktor
Sérült és eltérő fejlődésű babák és a hintázás

Sérült és eltérő fejlődésű babák fejlesztése

Szabó Regina, a korai fejlesztés specialistája, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végzett konduktor, a hintázással kapcsolatos gondolatait osztja meg veletek egy szakértő szemén keresztül. 

Arról már egy korábbi posztban írtam, hogy az ép fejlődésmenetű babákra, illetve a koraszülött babákra mennyi de mennyi szuper pozitív hatása van a hintázásnak.

A hintázás ugyanilyen jó hatással lehet egy sérült vagy eltérő fejlődésmenetű babára, kisgyermekre. Attól függően, hogy a gyermekben mely területen és milyen mértékű az eltérés, megkésettség.

Az értelmi és kommunikációs képességekben akadályozott, megkésett fejlődésű piciknél a hinta segíti a gondolkodási folyamatok serkentését, ugyanis hintázás közben az agyunknak folyamatosan gondolkodnia kell ahhoz, hogy az egyensúlyi helyzetet megteremtse, amiből újra és újra kibillen a hinta mozgásának a hatására.

A beszédnél az agyi beszédközpont összefüggésben áll a egyensúlyközponttal, ahol a fent leírt ok-okozati elv alapján szintén beindítja a hintázó mozgás az ingerületátvitelt, ezáltal a beszéd fejlődését.

A szociális és magatartási problémákkal élő gyerekek idegrendszerére nyugtatólag hathat a hintázó lüktetés, így könnyítve az interakcióba lépést akár a szülőkkel, rokonokkal, akár a fejlesztőpedagógussal. A figyelemzavaros vagy koncentrációs nehézségekkel küzdő gyerkőcöknél pedig segíthet lecsillapítani a rengeteg kalandozó gondolatot.

Egy szó, mint száz, a hintázás egy szuper fejlesztőeszköz akár otthon, akár a célzott fejlesztésen!

TIPP: Hintázzatok otthon is rendszeresen gyermeked fejlesztéséért és szórakoztatásáért. A babahintákért kattints ide, a szépséges junior hintákért pedig ide!

 

favi.hu