Szakértői ajánlások

Viselkedés és a hintázás kapcsolata

2021.03.23 16:06
Szabó Regina, konduktor
Szabó Regina, konduktor
Viselkedés és a hintázás kapcsolata

Viselkedés és a hintázás kapcsolata

Szabó Regina, a korai fejlesztés specialistája, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végzett konduktor, a hintázással kapcsolatos gondolatait osztja meg veletek egy szakértő szemén keresztül. 

Arról már az előző cikkekben is olvashattatok, hogy a hintázás mekkora hatással van az idegrendszerre.

A hintázás során babakortól egészen a felnőttekig, az agyban egyaránt beindulnak az ingerületek, aktivizálódnak az egyes agyterületek, illetve az ezek közötti kapcsolatok.

Ez az agyi aktivitás, amit a hintázás kivált, rendszerint elszédüléssel, az egyensúlyból való kibillenéssel jár, ami egyik oldalon lehet megnyugtató a gyermekeknek, másik oldalon pedig éppen ellenkező, felpörgető hatású.

Amikor hintázás következtében megnyugszanak a gyerekek, annak az oka az, hogy az agyuk kellemesen elfárad abban, ahogy az elszédült állapotból mindig újból és újból megteremtse az egyensúlyt, az állandó középhelyzetet. Jellemzően azoknál a gyerekeknél tudjuk a hintázást megnyugtatásra használni, akik alapvetően kicsit pörgősebbek, nehezebben tudnak koncentrálni.

Vannak gyerekek, akikre éppen ellenkezőleg hat a hintázás, azaz az idegrendszer aktivizálásával együtt aktivizálódnak maguk a gyerekek is. A fejlesztés során ilyen esetekben a gondolkodási folyamatok elősegítésére, a reakciókészség és a reakcióidő gyorsítására is alkalmazom a hintázást.

Egy szó, mint száz, legyen bármilyen személyiségtípusú is gyermeketek, bátran használjátok a hintát már újszülött kortól egészen az iskolás kor végéig, hiszen mindenképpen pozitívan hat a gyermek fejlődésére.

TIPP: Hintázzatok otthon is rendszeresen gyermeked fejlesztéséért és szórakoztatásáért. A babahintákért kattints ide, a szépséges junior hintákért pedig ide!

favi.hu