Szakértői ajánlások

Koraszülött babák és a hinta jótékony hatásai

2021.03.05 19:00
Szabó Regina, konduktor
Szabó Regina, konduktor
Koraszülött babák és a hinta jótékony hatásai

Koraszülött babák és a hintázás jótékony hatásai

Szabó Regina, a korai fejlesztés specialistája, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végzett konduktor, a hintázással kapcsolatos gondolatait osztja meg veletek egy szakértő szemén keresztül. 

A hintázás jótékony hatásai babakorban is egyértelműen megmutatkoznak, legyen szó normál terminusra született kicsikről, vagy akár koraszülött babákról.

A koraszülött babák esetében a család egy nagyon érzékeny időszakon megy át a pici fejlődésében. A koraszülés mértékétől és egyéb lehetséges komplikációktól függően állnak nehezebb vagy könnyebb akadályok a koraszülött kisbabák és a családjaik előtt.

A koraszülött babák fejlesztésénél a cél a komplex idegrendszeri érés elősegítése mind a mozgásfejlődésben, mind pedig a szociális, kommunikációs és kognitív képességeikben.

Ebben a szenzitív időszakban nagyon tudatosan érdemes megválasztani mind szakemberként, mind pedig szülőként azokat az eszközöket, játékokat, amik a hihetetlenül fogékony idegrendszerre igazán jó hatással vannak.

Ezekhez az eszközökhöz tartozik például a hinta, ahol teljes élményt nyújtva fejlődik a kicsi idegrendszere, aktivizálódnak az agyterületek közötti kapcsolatok, ez pedig nagyban hozzájárul a pozitív irányú fejlődéséhez. A hintában a rugózó, lüktető, repülő érzés már egészen kicsi kortól szuper hatású. Természetesen a hintában töltött idő mértékében is érdemes az arany középutat követni, akár inkább napi többször kevesebb időre elővenni.

Összefoglalva, a koraszülött babák esetében is egy különösen jó hatású fejlesztő eszköz és persze játék a hinta, ami segíti a folyamatot, hogy minél hatékonyabban fejlődhessenek ezek az apró kis csodák.

 TIPP: Könnyítsd meg Te is az altatást az Incababy babahinta segítségével. Válaszd ki a kedvenc mintádat: kattints ide!

favi.hu