Szakértői ajánlások

Beszédfejlődés és a hinta kapcsolata

2021.03.17 16:12
Szabó Regina, konduktor
Szabó Regina, konduktor
Beszédfejlődés és a hinta kapcsolata

Beszédfejlődés és a hinta kapcsolata

Szabó Regina, a korai fejlesztés specialistája, a Semmelweis Egyetem Pető András Karán végzett konduktor, a hintázással kapcsolatos gondolatait osztja meg veletek egy szakértő szemén keresztül. 

A hintázás, ahogy már korábbi posztokban is olvashattátok, komplexen hat az agy területeire. Azonban ezek közül is leginkább az egyensúlyközpontra.

 És, hogy ez hogyan fejleszti a beszédközpontot? A beszédközpont és az egyensúlyközpont nagyon szoros összeköttetésben állnak. Tehát ha ingereljük és fejlesztjük az egyensúlyközpontot, úgy fejlődik a beszédközpont, és azoknak különböző szegmensei (beszédkedv, beszédértés, önkifejezés, mondatalkotás stb.) is.

A hintában a többféle rugózó, hintázó mozgásokat tudunk előidézni a gyerekeknek. Például az Incababy babahintájában is és a junior hintákban is, a gyerekek tudnak fel le rugózni. Emellett van a klasszikus előre-hátra lökés, de ugyanígy jobbra-balra is lökhetjük a hintát, és máris másként hatunk az idegrendszerre. Ezeken a hintázási módokon kívül van még a bepörgetés, amikor valamelyik irányba bepörgetjük a hintát, majd ezt követően elengedjük és hagyjuk kipörögni egészen begyorsulva, Ezt csak nagyobb gyerekeknél, ajánlom.

A fent említett különféle mozgatásokkal olyan impulzusokat idézhetünk elő az agyban, amik segítik beindítani a beszédet, a már meglévő beszéd érthetőségének javulását, valamint összességében fejlesztik a kommunikációs képességeket.

Használjátok bátran a hintát beszédfejlesztő, beszédindító célzattal is! Higyjétek el, biztosan lesz pozitív eredménye!

TIPP: Hintázzatok otthon is rendszeresen gyermeked fejlesztéséért és szórakoztatásáért. A babahintákért kattints ide, a szépséges junior hintákért pedig ide!

favi.hu